Recept: Peperroomsaus

Categorie, MoeilijkheidBeginner
Benodigdheden1 Portie
Voorbereidingstijd10 minsKooktijd30 minsTotale tijd40 mins
 2 tsp Cognac
 100 ml Fond (smaak naar keus)
 100 ml Kookroom of slagroom
 2 tsp Peperkorrels
 Ongezouten roomboter
 Peper/zout naar smaak toevoegen
Tips/aanvulling voor dit recept:
1

Het lekkerste maak je deze saus door het met een stukjes vlees te bereiden, maar je kunt de saus ook zonder vlees maken, het enige verschil is dat de smaak iets anders is.

2

Voor dit recept kan je verschillende soorten peperkorrels gebruiken. Als je geen zin hebt om al te veel moeite te doen kan je kiezen voor de groene peperkorrels van het merk Carbonell, deze kan je in de supermarkt vinden bij de kappertjes.

Wanneer je een andere smaak peper lekkerder vind kan je deze uiteraard ook gebruiken, Enige verschil is dat de groene peperkorrels al wat zachter zijn dan andere peperkorrels, dit is op te lossen door de andere peperkorrels eerder in het recept toe te voegen zodat ze zachter worden tijdens het kookproces.

3

Je kunt voor dit gerecht kookroom of slagroom gebruiken. Bij het gebruik van slagroom word je saus qua smaak romiger dan met kookroom.

Bereidingswijzen als je het recept maakt met vlees:
4

Als eerste verwarm je de oven voor op 40 graden.

Laat een pan goed warm worden op het vuur, wanneer de pan goed heet is voeg je de boter toe en laat dit smelten. je legt het stukje vlees in de pan en bakt dit goed aan zodat je aanbaksels in de pan krijgt, dit zorgt voor extra smaak aan je saus.

5

Als het vlees aan alle kanten goed gebakken is haal je het vlees uit de pan, je pakt het in wat aluminimumfolie in. Het ingepakte pakketje doe je in een voorverwarmde oven van 40 graden.

6

Als de pan leeg is pak je het fond erbij, dit voeg je in de pan en roer het geheel goed door met een garde, de stukjes komen hierdoor los en lossen iets op in het fond.

7

De stukjes zijn nu grotendeels opgelost in het fond, maar je wilt geen klontjes in je saus, dus nu pak je de zeef en een bakje erbij. Hierin zeef je het geheel zodat alle overgebleven stukjes eruit zijn gehaald.

8

Wees bij deze stap voorzichtig aangezien je het geheel aan gaat steken.

Het geheel doe je terug in de pan, hierbij voeg je het cognac toe. Dit steek je aan, zodat de vlammen het alcohol uit het cognac haalt, je wacht tot dat de vlammen zijn gedoofd, dit duurt niet heel lang.

9

Wanneer de vlammen gedoofd zijn voeg je de room/slagroom toe. Dit laat je even goed in koken, je merkt tijdens het inkoken dat het geheel wat dikker word.

10

Als het vocht van de saus goed is opgenomen en dus dikker is geworden voeg je de peperbolletjes toe, laat dit even warm worden maar het hoeft niet te koken.

Wanneer je andere peperbolletjes wilt gebruiken kun je deze het beste toevoegen wanneer je het room toevoegt, zodat het tijdens het kookproces het goed zacht kan worden.

De saus zal altijd iets vloeibaar blijven wanneer het op het vuur staat, wanneer je het even laat staan op het aanrecht, zie je het dikker worden.

Bereidingswijzen als je het recept maakt zonder vlees:
11

Zet een pan op het vuur, laat deze goed warm worden, voeg wat boter toe aan de hete pan, laat het even smelten.

12

Wanneer het boter gesmolten is voeg je het fond erbij toe, dit roer je goed door met een garde.

13

Wees met deze stap voorzichtig, aangezien je het geheel aan gaat steken.

Nu voeg je aan het geheel het cognac toe, hierna steek je het aan met een aansteker en laat je het branden tot de vlammen uit gaan, dit gaat vrij snel.

14

Wanneer de vlammen gedoofd zijn kan je het room/slagroom toevoegen, laat het even goed pruttelen en roer het geheel goed door met een garde. Doordat het vocht wat in het mengsel zit verdampt zie je de saus steeds dikker worden. Het zal altijd wat vloeibaarder blijven aangezien het op het vuur staat.

15

Als je de kant en klare peperkorrels gebruikt kan je deze nu toevoegen aan de saus en even mee laten sudderen. Wanneer je een andere peperkorrel wilt gebruiken raad ik je aan om ze mee te laten bakken wanneer je het fond toegevoegd heb.

16

Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Laat het nog even zachtjes door pruttelen zodat de smaken goed vrij komen. Daarna kan je het in een schaaltje doen, je merkt wanneer de saus eventjes staat dat hij dikker word dan dat hij in de pan is.

Ingrediënten

 2 tsp Cognac
 100 ml Fond (smaak naar keus)
 100 ml Kookroom of slagroom
 2 tsp Peperkorrels
 Ongezouten roomboter
 Peper/zout naar smaak toevoegen

Instructies

Tips/aanvulling voor dit recept:
1

Het lekkerste maak je deze saus door het met een stukjes vlees te bereiden, maar je kunt de saus ook zonder vlees maken, het enige verschil is dat de smaak iets anders is.

2

Voor dit recept kan je verschillende soorten peperkorrels gebruiken. Als je geen zin hebt om al te veel moeite te doen kan je kiezen voor de groene peperkorrels van het merk Carbonell, deze kan je in de supermarkt vinden bij de kappertjes.

Wanneer je een andere smaak peper lekkerder vind kan je deze uiteraard ook gebruiken, Enige verschil is dat de groene peperkorrels al wat zachter zijn dan andere peperkorrels, dit is op te lossen door de andere peperkorrels eerder in het recept toe te voegen zodat ze zachter worden tijdens het kookproces.

3

Je kunt voor dit gerecht kookroom of slagroom gebruiken. Bij het gebruik van slagroom word je saus qua smaak romiger dan met kookroom.

Bereidingswijzen als je het recept maakt met vlees:
4

Als eerste verwarm je de oven voor op 40 graden.

Laat een pan goed warm worden op het vuur, wanneer de pan goed heet is voeg je de boter toe en laat dit smelten. je legt het stukje vlees in de pan en bakt dit goed aan zodat je aanbaksels in de pan krijgt, dit zorgt voor extra smaak aan je saus.

5

Als het vlees aan alle kanten goed gebakken is haal je het vlees uit de pan, je pakt het in wat aluminimumfolie in. Het ingepakte pakketje doe je in een voorverwarmde oven van 40 graden.

6

Als de pan leeg is pak je het fond erbij, dit voeg je in de pan en roer het geheel goed door met een garde, de stukjes komen hierdoor los en lossen iets op in het fond.

7

De stukjes zijn nu grotendeels opgelost in het fond, maar je wilt geen klontjes in je saus, dus nu pak je de zeef en een bakje erbij. Hierin zeef je het geheel zodat alle overgebleven stukjes eruit zijn gehaald.

8

Wees bij deze stap voorzichtig aangezien je het geheel aan gaat steken.

Het geheel doe je terug in de pan, hierbij voeg je het cognac toe. Dit steek je aan, zodat de vlammen het alcohol uit het cognac haalt, je wacht tot dat de vlammen zijn gedoofd, dit duurt niet heel lang.

9

Wanneer de vlammen gedoofd zijn voeg je de room/slagroom toe. Dit laat je even goed in koken, je merkt tijdens het inkoken dat het geheel wat dikker word.

10

Als het vocht van de saus goed is opgenomen en dus dikker is geworden voeg je de peperbolletjes toe, laat dit even warm worden maar het hoeft niet te koken.

Wanneer je andere peperbolletjes wilt gebruiken kun je deze het beste toevoegen wanneer je het room toevoegt, zodat het tijdens het kookproces het goed zacht kan worden.

De saus zal altijd iets vloeibaar blijven wanneer het op het vuur staat, wanneer je het even laat staan op het aanrecht, zie je het dikker worden.

Bereidingswijzen als je het recept maakt zonder vlees:
11

Zet een pan op het vuur, laat deze goed warm worden, voeg wat boter toe aan de hete pan, laat het even smelten.

12

Wanneer het boter gesmolten is voeg je het fond erbij toe, dit roer je goed door met een garde.

13

Wees met deze stap voorzichtig, aangezien je het geheel aan gaat steken.

Nu voeg je aan het geheel het cognac toe, hierna steek je het aan met een aansteker en laat je het branden tot de vlammen uit gaan, dit gaat vrij snel.

14

Wanneer de vlammen gedoofd zijn kan je het room/slagroom toevoegen, laat het even goed pruttelen en roer het geheel goed door met een garde. Doordat het vocht wat in het mengsel zit verdampt zie je de saus steeds dikker worden. Het zal altijd wat vloeibaarder blijven aangezien het op het vuur staat.

15

Als je de kant en klare peperkorrels gebruikt kan je deze nu toevoegen aan de saus en even mee laten sudderen. Wanneer je een andere peperkorrel wilt gebruiken raad ik je aan om ze mee te laten bakken wanneer je het fond toegevoegd heb.

16

Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Laat het nog even zachtjes door pruttelen zodat de smaken goed vrij komen. Daarna kan je het in een schaaltje doen, je merkt wanneer de saus eventjes staat dat hij dikker word dan dat hij in de pan is.

Recept: Peperroomsaus

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *